…My, Wilnianie…(…) Tuśmy wrośli od wieków, w tę Ziemię Wileńską i nikt jej obrazu z serca nam wyrwać nie jest w stanie. I po największej nawet burzy, ci z nas, co się ostali, zdrowi czy ranni, z okopów, lasu czy piwnic, z zagranicy, czy tylko z domu, wrócimy do swej ziemi i będziemy ją orać. Józef Mackiewicz. Gazeta Codzienna, 1939

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkei Laurai Matjošaitytei
Žiniai: VRK nariams, LRS Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, Seimo etikos ir procedūrų komisijai
2020 09 14 d. Vilnius
Š. m. rugsėjo 11 d. VRK paskelbė kandidatų į Seimo narius sąrašus. Man, Vilniaus rajono, kur dominuoja Lietuvos lenkų rinkimų akcija, gyventojui nemalonu dalyvauti (o save gerbiantys piliečiai tiesiog nedalyvauja) tokiuose rinkimuose, kur jau labai toli nueita nuo demokratijos pagrindų.

Čia vykdoma tendencinga antidemokratinė propaganda, teikiami melagingi duomenys, o vietoje prasmingų darbų gyventojams – visi turimi ištekliai skiriami vien rinkimams. Pavyzdžiui, faktinis Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Michal Mackevič savo biografijoje ne pirmą kartą pateikia melagingus autobiografinius duomenis, o VRK esminių biografijos nuslėpimo faktų dedasi nepastebėjusi.
Pirmojoje ir antrojoje buvimo Seime kadencijoje M. Mackevič vis „pamiršdavo“ pažymėti, kad jis visą eilę metų dirbo Lietuvos KP organuose „Červony Štandar” ir „Sovetskaja Litva”. Dabar paskelbtoje VRK svetainėje jis vėl „pamiršo” pažymėti, kad 1986 – 1989 mokėsi Maskvoje, kur, pagal viešai neskelbiamus šaltinius, net tapo mokslų daktaru. Apie jo išvykimą į Maskvą yra paminėta laikraštyje „Červony Štandar”. Vieni šaltiniai teigia, kad šis kandidatas į Lietuvos parlamentą tris metus praleido Politinėje akademijoje prie CK KPSS, kiti – kad KGB mokykloje. Būtų politiškai korektiška ir žmogiškai padoru, kad šis pretendentas į Seimą paskelbtų pilną savo biografiją, nežiūrint į tai, jog priklauso valdančiajai koalicijai ir dirba LRS Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete.
Gerbiama VRK pirmininke, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 25 str. bei Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo 6 straipsniu, prašau suteikti man visuomenei paviešintiną informaciją, ar M. Mackevič patikslino savo biografiją dėl jo ilgokos gyvenimo trukmės Maskvoje bei jo mokslinių darbų pobūdžio.
Lietuvos Respublikos pilietis, Žurnalistų sąjungos narys Ryšard Maceikianec

Atsakymas

Labas rytas, dėkojame Jums, kad domitės kandidatų į Lietuvos Seimą biografijomis ir jų nuveiktais darbais, tačiau VRK publikuoja tik tai, ką pateikia pats kandidatas.

Reda Daniškevičiūtė, Vedėja Rinkimų organizavimo skyrius. Tel. +370 5 239 6969, mob. +370 616 19295; Gynėjų g. 8, LT-01109 Vilnius; El. paštas Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  www.vrk.lt, www.rinkejopuslapis.lt

***

2020 09 19 d. Vilnius.

Gerb. Reda. Mane kažkiek nustebino ir nuliūdino Jūsų 2020 09 18 d. atsakymas į mano prašymą. Tai prašau VRK suteikti man papildomą informaciją - Kas rinkimų į Seimą kontekste yra atsakingas už teisingos visuomenei informacijos apie pretendentus į Tautos atstovybę pateikimą ir kokie VRK įgaliojimai kandidatui nuslėpus reikšmingus biografijos duomenis?
Ryšard Maceikianec, Lietuvos Respublikos pilietis, Žurnalistų sąjungos narys.

Atsakymas

Laba diena,
Atkreipiame dėmesį, Kad Seimo rinkimų įstatymas įpareigoja kandidatus kartu su pareiškiniais dokumentais pateikti biografiją. Įstatymas įpareigoja VRK nustatyti biografijos formą, bet ne jos turinį. VRK neturi teisinio pagrindo tikrinti kiekvieno kandidato biografijoje nurodytų faktų. Įstatymas įpareigoja VRK patikrinti tam tikrą informaciją, pateiktą kandidato anketoje. VRK tą daro vadovaujantis Seimo rinkimų įstatymo 2, 38, 98 straipsniais.

Reda Daniškevičiūtė, vedėja Rinkimų organizavimo skyrius, tel. +370 5 239 6969, mob. +370 616 19295, Gynėjų g. 8, LT-01109 Vilnius, el. paštas Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.vrk.lt, www.rinkejopuslapis.lt



Początek strony
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com