…Komuniści, jeszcze z doświadczenia wojny domowej wiedzą, że niczym tak się nie przyciąga i nie wiąże ze sobą nacjonalizmu, jak popieraniem jego nienawiści do innego narodu. Józef Mackiewicz. Zwycięstwo prowokacji, 1962

Prašymas inicijuoti atsisakymą nuo privilegijų
Vilnius, 2013-12-04
Gerb. Prezidente, pastaruoju metu visuomenėje vis plačiau diskutuojama apie tai, kad mūsų valstybėje veikia ir plečiasi antikonstitucinė socialinės apsaugos sistema, kuri pensinio amžiaus piliečius yra padalijusi į dvi grupes: tie, kuriems pensijos mokamos per „Sodrą“, ir tie, kuriems, be senatvės ar invalidumo pensijų, nustatytų LR Konstitucijoje, papildomai mokamos valstybinės pensijos ar rentos, nors vieni ir kiti dirbdami mokėjo vieną „Sodros“ mokestį. Nežiūrint, kad reiškinys akivaizdžiai prieštarauja LR Konstitucijos preambulei bei 29 ir 52 straipsniams - jo mastas yra milžiniškas, o antikonstitucines pensijas ar rentas per visuomenei nežinomus centrus ir įstaigas gauna jau apie 110 tūkst. asmenų!

Tuo pačiu metu socialinės apsaugos sistema kaimyninėse ES šalyse – Estijoje, Latvijoje ir Lenkijoje, skirtingai negu pas mus, veikia pagal tų šalių Konstitucijas ir visi piliečiai gauna vieną senatvės pensiją per vieną įstaigą, atitinkančią mūsų „Sodrą“.

Valstybė – tai piliečių šeima. Įsivaizduokite, Gerb. Prezidente, kad motina dalį savo vaikų maitina sočiai prie vieno stalo, o kitą dalį – prie kito stalo laiko pusbadžiu. Ar tokia šeima gali būti stipri ir ar tų pažemintų vaikų palikuonys neieškos kitų namų?

Kiekvienas mąstantis pilietis, nepriklausomai nuo to, kokiai grupei jį priskyrė valdantieji, supranta, kad tokia LR Konstitucijai prieštaraujanti sistema griauna valstybingumo pamatus, plečia teisinį nihilizmą, didina piliečių atskirtį, labai skatina emigraciją. Be to, būtent neteisingu ir neteisėtu biudžetinių lėšų paskirstymu grindžiamas vengimo mokėti mokesčius moralinis aspektas.

Gerb. Prezidente, mes piliečiai žinome, kad pagal LR Konstitucijos 30 str. kiekvienas asmuo turi teisę kreiptis į teismą. Tačiau teisė kreiptis piliečiams į Konstitucinį Teismą, kad apginti Konstituciją, atimta.  Bet Jūs, Prezidente, tokius įgaliojimus turite. Todėl kreipiamės kaip piliečiai ir kaip žmonės į Žmogų – inicijuokite atsisakymą nuo antikonstitucinių privilegijų sovietmečio ir naujajai nomenklatūrai. Tai būtų labai svarbus moralinis žingsnis, kuris leistų ne tik teisėtai ir teisingai pagerinti padėtį tremtiniams ir politiniams kaliniams, daugiavaikėms motinoms, kultūros darbuotojams, bet sutaupytos lėšos leistų išsaugoti dalį Lietuvos mokyklų ir kultūros įstaigų.

Gerb. Prezidente, Jus  ne kartą esate viešai pasisakiusi už antikonstitucinės privilegijų sistemos išsaugojimą. Bet Jums kaip valstybės vadovei ir Konstitucijos garantui antikonstitucines nuostatas palaikyti tiesiog nederėtų. Todėl prašome inicijuoti antikonstitucinių privilegijų sovietmečio ir naujajai nomenklatūrai panaikinimą. Tai butu geru ženklu bei įrodymu visuomenei, kad Jus esate visiems vienodai teisinga.

Laukdami Jūsų apsisprendimo, linkime Jums geros valios  ir prasmingų darbų Lietuvos labui.

Pilietinės savisaugos brolijos KAMANĖ                                           Fondo „Vilniaus klodai“ pirmininkas
patikėtinis Jonas Ivoška, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., Vilnius            Ryšard Maceikianec,  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., Vilnius

Atsakymas


LIETUVOS RESPUBLIKOS PREZIDENTO KANCELIARIJOS ASMENŲ APTARNAVIMO SKYRIUS

Pilietinės savisaugos brolijos                            2013 12 17  Nr. (1D-4751)-2D- 6959
„Kamanė" patikėtiniui                                                   Į 2013-12-04 kreipimąsi
Jonui Ivoškai
Ankštoji g. 3-3
Vilnius

Fondo „Vilniaus klodai"
Pirmininkui
Ryšard Maceikianec
Švyturio g. 25-4
Vilnius

DĖL JŪSŲ KREIPIMOSI


Gerbiamieji,

Su Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei adresuotu Jūsų kreipimusi-„Prašymu inicijuoti atsisakymą nuo privilegijų" yra susipažinta.

Esame dėkingi už Jūsų išsakytą poziciją ir teikiamus siūlymus.

Atsižvelgdami į Jūsų išdėstytus klausimus, kreipėmės į Lietuvos Respublikos Vyriausybę. Ši institucija atsakys Jums į keliamus klausimus ir informuos apie galimus spendimus.

Dėkojame už kreipimąsi ir pareikštą nuomonę.

Pagarbiai
Skyriaus vedėja                                              Genė Lukaševičienė

A.Bogušienė, tel. 8 706 64 059, ei. p. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Biudžetinė įstaiga Tel. 8 706 64 154  Duomenys kaupiami ir saugomi S. Daukanto a. 3, LT-01122 Vilnius Faks. 8 706 64 145  Juridinių asmenų registre

Svetainės adresas: http://www.prezidentas.lt          Kodas 188609016

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS PREZIDENTO KANCELIARIJOS ASMENŲ APTARNAVIMO SKYRIUS

Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijai Gedimino pr. 11
01103 Vilnius
2013 – 12 – 17 Nr. (1D-4751)-2D-6958

DĖL KREIPIMOSI - „PRAŠYMO INICIJUOTI ATSISAKYMĄ NUO PRIVILEGIJŲ"

Siunčiame Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei adresuotą Pilietinės savisaugos brolijos „Kamanė" patikėtinio Jono Ivoškos ir fondo „Vilniaus klodai" pirmininko Ryšard Maceikianec kreipimąsi - „Prašymą inicijuoti atsisakymą nuo privilegijų".

Prašytume atsakyti pareiškėjams į keliamus klausimus.

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija būtų dėkinga už atsakymo pareiškėjams kopiją.

PRIDEDAMA.2 lapai.

Skyriaus vedėja
Genė Lukaševičienė

A.Bogušienė, tel. 8 706 64 059, ei. p. asla.bogusienefii.Drezidentas.ll
Biudžetine įstaiga
S. Daukanto a. 3. LT-01122 Vilnius
Tel. 8 70664 154
Faks. 8 70664145
Svetainės adresas: http://www.prezidentas.lt
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre
Kodas 188609016


VYRIAUSYBĖS KANCLERIO PIRMASIS PAVADUOTOJAS

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai

Ministro Pirmininko pavedimu prašyčiau išnagrinėti Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos persiųstą Pilietinės savisaugos brolijos „Kamanė" patikėtinio Jono Ivoškos ir fondo „Vilniaus klodai" pirmininko Ryšardo Maceikianeco kreipimąsi.

Apie nagrinėjimo rezultatus prašyčiau pranešti pareiškėjams, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijai ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijai.

Remigijus Motuzas

2013 m. gruodžio 31 d. Nr. 15791/01- 1296

Gerb. Jonui Ivoškai (Ankštoji g. 3-3, Vilnius)
Gerb. Ryšardui Maceikianecui (Švyturio g. 25-4, Vilnius)
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijai

Vaiva Bernotaitė 266 3762

Dokumento registracijos Nr. 15791


LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJA

Biudžetinė įstaiga, A. Vivulskio g. 11, LT-03610 Vilnius, tel. (8 5) 266 8176, (8 5) 266 8169, faks. (8 5)   266 4209, ei. p. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. http://www.socmin.lt. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 1886 03515

Pilietinės savisaugos brolijos „Kamanė"     Į 2013-12-04 Nr. (27.3-23) SD - 382
patikėtiniui Jonui Ivoškai, Vilnius

Fondo „Vilniaus klodai" pirmininkui Ryšard Maceikianec, Vilnius

Kopijos
Lietuvos Respublikos Vyriausybės                  Į 2013-12-31     Nr. 15791/01-1296
kanceliarijai
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijai

DĖL VYRIAUSYBĖS 2013-12-31 PAVEDIMO NR. 15791/01-1296 VYKDYMO


Gerbiamieji Jonai Ivoška ir Ryšard Maceikianec,

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje gautas Ministro Pirmininko pavedimas, įformintas Vyriausybės kanclerio 2013 m. gruodžio 31 d. rezoliucija Nr. 15791/01-1296, išnagrinėti Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos persiųstą Jūsų kreipimąsi dėl valstybinių pensijų. Dėkojame už Jūsų pilietinį aktyvumą ir pagal kompetenciją teikiame informaciją.

Pažymime, kad, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, valstybinės pensinės išmokos 2012 m. buvo mokamos 106 tūkst. asmenų. Didžiausia dalis - 78 tūkst. (73,6 proc.) - asmenų gavo nukentėjusiųjų asmenų valstybines pensijas. Tai - Lietuvos Respublikos nepriklausomybės gynėjai, nukentėję dėl 1991 metų sausio 11-13 dienomis vykdytos agresijos ir po to buvusių įvykių; politiniai kaliniai, tremtiniai ir buvę beglobiai vaikai; pasipriešinimo 1940-1990 metų okupacijoms (rezistencijos) dalyviai - laisvės kovų dalyviai; asmenys, kurie Antrojo pasaulinio karo metais buvo išvežti priverstiniams darbams (taip pat ten gimę ar kartu su jais buvę nepilnamečiai šeimos nariai) arba buvo getuose, koncentracijos ar kitokio tipo prievartinėse stovyklose; Antrojo pasaulinio karo dalyviai, kurie tarnavo veikiančiose antihitlerinės koalicijos armijose, partizanų būriuose ar junginiuose; asmenys, kurie dalyvavo likviduojant Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinius; asmenys, kurie tapo invalidais būtinosios karinės tarnybos ar karinių mokymų sovietinėje armijoje (1945-07-22-1991-12-31) metu arba vėliau buvo pripažinti nedarbingais ar iš dalies darbingais dėl ligų, susijusių su karine tarnyba; nukentėjusiųjų -asmenų valstybinių našlių ir našlaičių pensijų gavėjai, kuriems šios pensijos skiriamos už mirusius nukentėjusius pensijų gavėjus.Valstybė prisiėmė įsipareigojimus atlyginti žalą mokėdama šias pensijas, siekdama nors iš dalies atlyginti už karo ir okupacijų metais padarytas skriaudas, artimųjų netekimus, ir šiuos įsipareigojimus vykdo.

Kitą didesnę valstybinių pensijų gavėjų grupe sudaro pareigūnai ir kariair kurių skaičius 2012 m. sudarė 17,5 tūkst. (16,5 proc.) iš bendro gavėjų skaičiaus. Šios valstybinės pensijos nustatytos kaip garantija, kompensacija už patirtas realias grėsmes ir rizikas einant tarnybines pareigas, atlyginimas už sąžiningą ir pasiaukojančią tarnybą Lietuvai davus priesaiką. Pareigūnui ar kariui, baigusiam tarnybą, turi būti sudarytos sąlygos integruotis į visuomenę. Taigi, šios dvi valstybinių pensijų gavėjų grupės (nukentėję asmenys ir pareigūnai bei kariai) sudaro 90 proc. visų valstybinių pensinių išmokų gavėjų.
Likę 10 proc. valstybinių pensinių išmokų gavėjų buvo pasiskirstę taip: Lietuvos Respublikos pirmojo ir antrojo laipsnių valstybinių pensijų gavėjų - 6,8 proc. (7171), mokslininkų valstybinių pensijų gavėjų - 2,8 proc. (2949), o teisėjų valstybinių pensijų, sportininkų rentų, signatarų rentų, artistų kompensacinių išmokų gavėjai sudarė tik po 0,1 proc. (365).

Taip pat norėtume atkreipti Jūsų dėmesį, kad daugiausia pirmojo ir antrojo laipsnių valstybinių pensijų paskirta ir mokama pasipriešinimo 1940-1990 metų okupacijoms dalyviams — kariams savanoriams ir laisvės kovų dalyviams - 2751, ir daugiavaikėms motinoms - 2735.

Nuo 2014 m. sausio l d. teisę į antrojo laipsnio valstybines pensijas įgijo ir daugiavaikės motinos, pagimdžiusios (įvaikinusios) ir gerai išauklėjusios 5 ir daugiau vaikų, į pirmojo laipsnio valstybines pensijas - asmenys, kuriems paskirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija.

Be to, vadovaujantis Lietuvos Respublikos Seimo 2010 m. birželio 30 d. priimtu Valstybinių pensijų įstatymo pakeitimu, kuris įsigaliojo 2011 m. sausio l d., nebeskiriamos pirmojo ir antrojo laipsnių valstybinės pensijos už nuopelnus asmenims, ypač nusipelniusiems valstybei kuriant bei plėtojant jos valstybingumą, ūkį, kultūrą, mokslą, meną ir sportą, ginant valstybės nepriklausomybę, teritorijos vientisumą ir konstitucinę santvarką.

Kartu informuojame, kad pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2012-2016 metų programos įgyvendinimo prioritetines priemones šių metų IV ketvirtį turi būti pateikti siūlymai dėl valstybinės socialinio draudimo bazinės pensijos, kuri šiuo metu yra mokama fiksuoto dydžio visiems asmeninis, kurie yra įgiję būtinąjį valstybinio socialinio pensijų draudimo stažą, mokėjimo, nuoseklaus perdavimo valstybės biudžetui.

Valstybinių pensijų pertvarka siejama su visos pensijų sistemos pertvarka, todėl ji gali būti pradėta įgyvendinti paaiškėjus visos pensijų sistemos pagrindinėms pertvarkos kryptims. Valstybines pensines išmokas pagal atskiras profesijas (pareigūnų ir karių, teisėjų, mokslininkų) planuojama siūlyti įtvirtinti kaip papildomas garantijas, integruotas į bendrą valstybinių socialinio draudimo pensijų sistemą. Teisės aktų, reglamentuojančių valstybinių pensinių išmokų skyrimą ir mokėjimą, pakeitimai glaudžiai susiję su tuo, kokie sprendimai bus priimti dėl bazinės pensijos pertvarkos.

Pažymime, kad teisės aktų pakeitimų projektai bus pateikti Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos teisės aktų informacinėje sistemoje, kur suinteresuotos institucijos ir visuomenė galės pateikti pastabas ir pasiūlymus.\

Pagarbiai, Ministrė Algimantą Pabedinskienė

Agnė Morkunaitė, teL 2664218, el. p. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


Początek strony
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com