…Komuniści, jeszcze z doświadczenia wojny domowej wiedzą, że niczym tak się nie przyciąga i nie wiąże ze sobą nacjonalizmu, jak popieraniem jego nienawiści do innego narodu. Józef Mackiewicz. Zwycięstwo prowokacji, 1962

Lapkričio 4 d. Valdovų rūmuose iškilmingas buvo įteikta 2022 m. Kalbos premiją Vilniaus universiteto dėstytojui Regimantui Tamošaičiui. Premija įteikė Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos pirmininkas Paulius Saudargas.

Po premijos įteikimo paklaustas kaip jis balsavo už įtraukimą į lietuvių kalbą rusiškos raidės „X“ ir lenkiškos „W“ – P. Saudargas atsakė, kad nepamena. Bet puikiai prisimena, kad buvo įkalbinėjamas tą padaryti.
Visgi P. Saudargas paminė lituanistikos tradiciją, prabalsavo „už“ ir sulaužė duota Tautai ir Dievui priesaiką buti ištikimam Lietuvos Respublikos Konstitucijai.
Matyt todėl Barbora Radvilaitė su nerimą keliančiu liūdesiu stebėjo susirinkusius žmones, o ypač P. Saudargą. Nes jos valdymo laikais lietuvio žodis ir poelgis ėjo koja kojon.
Ryšard Maceikianec

Video filmas: premijos įteikimo renginio fragmentai:

 

Początek strony
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com