…Henryk Sienkiewicz był pisarzem dla dzieci, które na zawsze zostają w nas i którymi my na zawsze zostajemy gdzieś w głębi naszych serc i w mrokach podświadomości. Stefan Żeromski był pisarzem dla młodzieży. Józef Mackiewicz jest pisarzem dla dorosłych, dla ludzi w wieku męskim, wieku klęski.
Marian Hemar. Tydzień Polski, 1966

Vilnius, 2017 04 30 d.

Gerb. Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui

Kopija: LR Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko pavaduotojui Justui Džiugeliui; komisijos nariui Antanui Matului.

Žiniai: LR Seimo Kultūros komiteto pirmininkui Ramūnui Karbauskiui

Lietuvos banko valdybos pirmininkas, buvęs prezidentės D. Grybauskaitės rinkiminio štabo vadovas Vytas Vasiliauskas 2013 metais spaudoje pareiškė, kad šiuo metu moralės normos Lietuvoje nebegalioja. Praėjo metai, jis kitokių pareiškimų nedarė ir  savo nuomonės matyt nepakeitė. Iš šalies vadovų, politikų ar visuomenės veikėjų neteko išgirsti V. Vasiliausko  nuomonei prieštaraujančių balsų.

Nežiūrint į tai esame įsitikinę, kad V. Vasiliauskas ir tie, kurie tyliai pritaria tokiai pozicijai, yra neteisūs. Pirmiausia todėl, kad kiekvienos tautos moralė ir tradicijos sudaro teisinės sistemos pagrindą. O atsisakant nuo pamatinių vertybių prasideda teisinis nihilizmas  ir teisinės sistemos griūtis.

Primename Jums apie tai ne todėl, kad norime Jus moralizuoti, bet todėl, kad Lietuvos Respublikos Konstitucija (preambule, 30 bei 42 straipsniai)   ir įstatymai įpareigoja mus visus – piliečius, vadovus ir valdininkus laikytis moralės ir doros. O Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso 1.81 str.  tiesiogiai nustato, kad sandoriai, kurie prieštarauja gerai moralei yra niekiniai ir negalioja. Ta norma be abejonės taikytina ir visiems visuomeniniams susitarimams.

Nežiūrint į tai, Lietuvos Respublikos Seimas, jo valdančioji koalicija ir Jūs asmeniškai dėl mums nežinomų priežasčių  šių Konstitucijos ir įstatymų reikalavimų nesilaikote. Ryškus tam pavyzdys – Jūsų neformali koalicija su LLRA ir susitarimai su Tomaševskiu bei jo aplinkos žmonėmis. Mūsų  nuomonė, toks kelias veda į niekur, nes ir vietoj to, kad būtų gilinama Lietuvos lenkų integracija, kyla grėsmė prarasti kontaktą net su ta lenkakalbių lietuvių dalimi, kuri palaiko pilietinius integracinius procesus.

Būtų  juokinga, jei nebūtų griaudu, kad realizuojat šį susitarimą su Rinkimų akcija Jūs patvirtinot Leonardą Talmontą Žmogaus teisių komiteto pirmininko pavaduotoju, kuris sovietmečio laikais, būdamas specialistu ir “Lenino priesagai” kolūkio vadovu elgėsi su pavaldiniais kaip su darbo gyvuliais, daužė juos ir kitaip negu rusišku „matu“ su jais nekalbėjo. Tai kaip gi jis dabar gins prigimtines ir konstitucines teises? Ar čia nėra tiesiog pasityčiojimas iš Lietuvos Respublikos piliečių ir apskritai iš žmogaus teisių?

Kitas tos partijos veikėjas Michal Mackevič nuo pats pradžios pateikia Seimo svetainėje falsifikuotą savo biografiją. Po ilgu susirašinėjimų su Seimo vadovais  galu gale paskelbė, kad dirbo laikraščiuose “Czerwony Sztandar” ir “Советская Литва”.  Bet kaip tik tuo metu, prieš nepriklausomybės paskelbimą, jis eilę metų buvo Maskvoje. Vieni sako, kad ten mokėsi politinėje akademijoje prie CK KPSS, kiti – kad KGB mokykloje. O jis išvis nerodo, meluoja ir apgaudinėja piliečius ir rinkėjus. Liūdna, kad Jūs, nežiūrint į jo melą, įtaisėt jį į Nacionalinio saugumo komitetą ir net į Laisvės premijų komisiją. Tas reiškia, kad šiais metais nuo jo priklausė Laisvės premijos suteikimas gerb. V. Landsbergiui ir V. Adamkui. Ar verta taip menkinti tos premijos reikšmę ir negarbingai elgtis apdovanotųjų atžvilgiu? Tas ryškiai prieštarauja gerai moralei, dorai ir sveikam protui, o tuo pačiu ir teisinėms normoms.

Verta atkreipti Jūsų dėmesį ir į tą faktą, kad nuo 1996 metų Lietuvos lenkus (lenkakalbius lietuvius) globoja baltarusių kilmės pilietis Č. Okinčicas, kuris kartu su rusų kilmės broliais Antonu ir Aleksandru Radčenkomis bei  Tomaševskio organizuota grupuote eilė metų vis didino visuomeninę įtampą, rezgė Rinkimų akcijos ryšius su prorusiškais elementais. Galima manyti, kad dabartinis premjero Sauliaus Skvernelio pasimetimas nuo noro transliuoti visus Lenkijos televizijos kanalus iki įvedimo į viešąją apyvartą ir į lietuvių abėcėlę lenkų abėcėlės raides, pagristas irgi Okinčico ir Radčenkos patarimais.

Nejaugi Lietuvoje nėra nė vieno tinkamo lietuvio, kuris daugiau kaip po ketvirčio amžiaus klaidžiojimų, remiantis įstatymais ir morale, be politinių vaidinimų ir melo, vadovaudamasis tikrais piliečių poreikiais prisidėtų prie pilietinio lenkakalbių lietuvių integracinio proceso?

Mūsų nuomone, geros moralės ir įstatymų nesilaikymas, nepagrįstas pataikavimas, išskirtinių sąlygų sudarymas, melo ir apgailės dengimas – negali privesti prie teigiamų pokyčių Lietuvoje. Piliečiai pavargo nuo demagogijos, nuo tokio amoralaus klimato ir nori tikrų permainų.

Gerb. Seimo pirmininke, pradėkite labai laukiamų  permainų pačiame Seime. Tuo labiau, kad įstatymų leidėjui pažeidinėti morale ir teise – nedera.

Linkime Jums sėkmės!

Laukiam Jūsų sprendimų ir atsakymo.

Pagarbiai

Labdaros ir paramos fondo „Vilniaus klodai“ pirmininkas Ryšard Maceikianec.

 

Tarpinė informacija


LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KANCELIARIJOS INFORMACIJOS IR KOMUNIKACIJOS DEPARTAMENTO RYŠIŲ SU VISUOMENE SKYRIUS

Biudžetinė įstaiga Gedimino pr. 53, 01109 Vilnius  Tel. (8 5) 239 6666   Faks. (8 5) 239 6289  EI. p. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre Kodas 188605295

 

Labdaros ir paramos fondo                                           2017-05-08 Nr. S-2017-4623

„Vilniaus klodai" pirmininkui                                       Į 2017-05-02 gautą kreipimąsi

Ryšardui Maceikianecui

 

DĖL KREIPIMOSI

Pranešame, kad Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui adresuotas Jūsų kreipimasis Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijoje gautas ir Lietuvos Respublikos Seimo valdybos 2007 m. rugsėjo 19 d. sprendimu Nr. 1795 patvirtintų Asmenų prašymų nagrinėjimo ir asmenų aptarnavimo Lietuvos Respublikos Seime ir Seimo kanceliarijoje taisyklių nustatyta tvarka užregistruotas (2017-05-02; Nr. G-2017-5520) Seimo kanceliarijoje.

Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis su Jūsų kreipimusi susipažino.

Skyriaus vedėjas

Artūras Zeleniakas

B. Baltrušaitytė, tel. (8 5) 239 6066, faks. (8 5) 239 6289, ei. p. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Atsakymas negautas.

 

 

 

\

 

 

Początek strony
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com