Paskutiniu laiku girdisi daug ir įvairių iniciatyvų, tik, deja, jos pavėluotos, o laikas tirpsta labai greitai. Nėra prasmės vardinti visų susipratusių verslininkų, uždarius sienas nustojusių keliauti ir suskubusių steigti įvairius fondus ir teikti pagalbą. Tačiau norėčiau atkreipti dėmesį į projektą MEDo. Tai įvairių specialybių gydytojai, praktikuojantys Lietuvoje ir užsienyje, atsižvelgdami į susidariusią neeilinę situaciją pasaulyje ir Lietuvoje siūlo nemokamus specializuotų gydytojų patarimus esant sveikatos sutrikimams (Pradėkite pokalbį su gydytoju: https://m.me/101045188201436?ref=Welcome%20Message).

Savanorystės veikla neaplenkė ir Rokiškio. Šioje siaubą keliančioje situacijoje atsainus požiūris į savanorių darbo saugumą neleidžia tylėti. 2020 03 19 Rokiškio rajoninėje spaudoje, laikraštyje „Sirena“, o 2020 03 21 „Gimtajame Rokiškyje“ pasirodė publikacijos „Kviečiame registruotis ir tapti savanoriais, galinčiais padėti senoliams apsipirkti”. Jaunimo reikalų koordinatorius Gediminas Kriovė kvietė: „Esate 18-60 m. amžiaus? Kviečiame registruotis ir tapti savanoriais, galinčiais padėti senoliams apsipirkti ar atvežti maisto, jeigu nėra artimųjų, kurie galėtų tuo pasirūpinti. Taip pat turinčius automobilius ir galinčius būti kurjeriais bei kitaip padėti. Užtikrinsime visas apsaugos priemones!“ Manyčiau, kad 60 metų sulaukęs asmuo nėra jaunuolis, bet dar vertas būti prijungtas prie ventiliavimo aparato. Vis dėlto, kodėl neparuošti ir neapmokyti žmonės kviečiami veikti net medikams nežinomos epidemijos metu. Juk tai ne „Maltiečių sriubos" dalinimas.

Neapmokytų žmonių veikla pridarys daugiau žalos, nei duos naudos. Tokius darbus turi atlikti medicininių žinių turintys asmenys. Kai Lietuvos gydytojai kalbasi telefonu nepriimdami ligonių apžiūrai, slaugytojos galėtų teikti pagalbą savimi negalintiems pasirūpinti žmonėms ir panašius darbus.
Savanorystės veikla yra vienas iš pilietinės visuomenės pagrindų. Kiekvieno žmogaus motyvacija skirtinga, tačiau pagrindinės: altruizmas – rūpinimasis kitų interesais ir gerove, bei religiniai įsitikinimai. Daugelis religijų teigia, kad padėti kitiems yra moralinė pareiga. Tačiau seniai pastebėta, kad savanoryste yra ir piktnaudžiaujama - ja naudodamasi, valdžia stengiasi sudaryti įspūdį, kad jūs dalyvaujate veikloje, kuri „padės išgelbėti pasaulį“. Iš dalies - tai mėginimas sutaupyti visuomenės sąskaita ir sveikata. Ypač tai aktualu šiandien, kai prarandamas pasitikėjimas valdžia. Kur visa dabartinio Rokiškio mero komanda su savo garsiu lozungu „Vieningi su R. Godeliausku“. Tai kodėl staiga nelaimės akivaizdoje neliko to vieningumo ir jų pačių asmeninio pavyzdžio savanoriaujant. Savanorystė diskredituojama, kai jaunuoliai yra kviečiami savanoriauti pavojingomis jų sveikatai ar net gyvybei sąlygomis. Kaip pavyzdys - pasinaudota savanorių paslaugomis koronoviruso plitimo pradiniame etape - praktiškai be apsaugos priemonių buvo sutinkami grįžtantys iš užsienio keleiviai. Laimei, Vilniuje jų veiklą sustabdyta. Mes žinome, o neseniai matėme ir filmą apie Černobylį – „savanorius“ sovietų karius, dalyvavusius likviduojant šią avariją. Norintys padėti, bet apie naujojo viruso grėsmes neišmanantys žmonės, neatsakingai kviečia burtis tokius „černobylių karius“. Netgi turėdami likimo suteiktą progą – mažiausiai porą mėnesių pasirengti, skatinami visuomenės, politikai elgėsi įprastai – t.y. trumparegiškai. Šiandien kai kurie pritilo, kai kurie išsislapstė: jų žodžiuose nebesigirdi – „nereikia panikuoti“, „nereikia politikuoti“ ir apie kaukių neveiksmingumą nustojo kalbėti.
Dabar šiuos, posėdžiuose pasakytus žodžius- pinigų turime, keičia kita plokštelė: susitelkime, padėkime vieni kitiems, paremkite, savanoriaukite, o mes sutaupysime ir jus pagirsime... jeigu jūs išliksite. Iš kur tas keistas noras nenaudoti savivaldos pinigų ir tikėtis, kad atsiras kvailesnių ir išspręs problemas už ačiū. Bet ši situacija unikali dar ir tuo, kad niekam net su krūva pinigų nepavyks niekur išdumti.
Rokiškio apylinkėse neseniai gyveno cirko meškų dresuotojas. Tačiau rokiškėnai - ne cirkininkai ir nesiruošia kišti galvos į liūto nasrus. Taigi suvokim pareigą teisingai ir ją atlikim darydami tai, ką geriausiai mokame ir išmanome.
Viktoras Jencius -Butautas