…Społeczeństwo dojrzałego narodu winno być jak rozwarty szeroko wachlarz. Niewątpliwie tak. Dodałbym od siebie, że im więcej ponad 180 stopni rozwarcia tego wachlarza, tym więcej świadczy o dojrzałości, dynamice, a więc i bogactwie myśli społeczeństwa. Podczas gdy zwinięty w mocnej garści robi wrażenie raczej krótkiej pałki.  Józef Mackiewicz. Kompleks niemiecki. Kultura, 1956

 

Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės retorika pranoksta labiausiai ekstremistinius Kijevo pareiškimus, jai reikėtų numaldyti „savo komjaunuolišką įkarštį“ ir „nebekompleksuoti dėl savo sovietinės praeities“. Tai pareiškė oficialus Rusijos užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovas. „Būtų gerai, jei Lietuvos prezidentė pašvelnintų savo „komjaunuolišką įkarštį“, nekompleksuotų dėl savo „sovietinės praeities“, kuri, matyt, priverčia ją būti „šventesnę už Romos popiežių“, – ketvirtadienį pareiškė oficialus Rusijos URM atstovas Aleksandras Lukaševičius.

Anot jo, D. Grybauskaitės kalbos pranoksta labiausiai ekstremistinius pareiškimus, skambėjusius iš Kijevo nacionalradikalų lūpų.

„Viskas, ką ji kalba, ne padeda, o atvirkščiai – tik apsunkina sprendimų, kaip sureguliuoti Ukrainos krizę, paiešką. Daugelio šalių sveikai mąstantys politikai, kurie nesistengia patikti marginalams, o iš tiesų yra sunerimę dėl situacijos Ukrainoje, padėties Europoje ir pasaulyje, vadovaujasi kitokiu, atsakingu, požiūriu“, – teigiama pareiškime, kuris skelbiamas Rusijos URM interneto svetainėje.

Jame sakoma, kad politikos išmintį rodo ne siekis provokuoti konfliktus ir įžeidinėti kaimynus, o mokėjimas rasti konstruktyvius sprendimus, atsižvelgiant į realią situaciją Ukrainoje.

Pareiškime taip pat tvirtinama, kad užsienio veikėjai prieš metus palaikė antikonstitucinį perversmą šioje šalyje, „o dabar stumia Kijevo valdžią į karinę avantiūrą prieš savo liaudį“.

Taip Rusijos URM reagavo į ketvirtadienio D. Grybauskaitės interviu LRT radijui. Jam Lietuvos vadovė pareiškė, kad, nesustabdžius Rusijos Ukrainoje, agresija gali išplisti Europoje. Rusiją prezidentė pavadino teroristine valstybe.

„Ukraina šiandien kovoja už visos Europos taiką, už visus mus. Jeigu teroristinė valstybė, kuri vykdo atvirą agresiją prieš savo kaimynę, nebus sustabdyta, ta agresija gali išplisti Europoje ir toliau“, – sakė prezidentė.

Anot jos, Ukrainai būtinas visapusiškas palaikymas. Lietuvos vadovė taip pat pabrėžė, kad Ukrainai tenka kovoti ne tik su kariniu puolimu, bet ir su ekonomine, informacine agresija, korupciniu papirkinėjimu prieš Ukrainą.

„Lietuva, kaip ir kitos Europos valstybės, supranta, kad už taiką reikia kovoti, taiką reikia ginti, nepriklausomybė ir suverenitetas yra neliečiamas, kiekviena tauta turi teisę turėti savo valstybę ir niekas jai negali diktuoti – ar mažai, ar didelei valstybei – niekas negali diktuoti, kaip jinai turi gyventi. Tai šitą turime visi aiškiai pasakyti dabartiniam Kremliui, dabartinės Rusijos vadovybei, kad tokie veiksmai nebus toleruojami niekada“, – kalbėjo prezidentė.

Ukrainos valdžia bei NATO teigia, kad Rusija ir ginklais, ir kariais remia separatistus Donecko ir Luhansko srityse. Pati Rusija tokius kaltinimus oficialiai neigia.

2014.11.21 d. Balsas.lt





Początek strony
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com