…Najcharakterystyczniejszą cechą systemu komunistycznego jest natomiast totalna niewola ludzkiego ducha, zniewolenie ludzkiej myśli, ludzkiego intelektu. Józef Mackiewicz. Zwycięstwo prowokacji, 1962

Teigiama, kad T. Birmontienei tapti kandidate padėjo jos ryšiai su buvusiu sovietiniu bendražygiu, kuris yra Nuolatinio arbitražo teismo narys Sauliumi Katuoka. Sovietinius karo nusikaltimus okupuotoje Lietuvoje šlovinusi buvusi Konstitucinio Teismo teisėja Tamara (Toma) Birmontienė nominuota Lietuvos kandidate į Tarptautinio baudžiamojo teismo, įsikūrusio Hagoje, teisėjus.

Teismas yra nuolatinė institucija, kurio jurisdikcijai priklauso genocido nusikaltimas, nusikaltimai žmoniškumui, karo nusikaltimai ir agresijos nusikaltimai.
Šlovino sovietinius nusikaltimus.

Užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad Lietuva nominuoja buvusią Konstitucinio Teismo teisėją T. Birmontienę kandidate į Hagoje įsikūrusio Tarptautinio baudžiamojo teismo teisėjas. Šis teismas nagrinėja tik baudžiamąsias bylas, susijusias su visą tarptautinę bendriją verčiančiais sunerimti labai sunkiais nusikaltimais. Romos statutu įkurtos nuolatinės institucijos jurisdikcijai priklauso genocido nusikaltimas, nusikaltimai žmoniškumui, karo nusikaltimai ir agresijos nusikaltimai.

Romos statutas numato, kad „visi teisėjai renkami darbui teisme pagrindinėms pareigoms ir pradeda dirbti nuo savo kadencijos pradžios“.
Pasipiktinimą kelia tai, kad į karo nusikaltimo bylas nagrinėjantį teismą siūloma teisininkė, kurios vienintelės disertacijos, apgintos 1988 metais, tema „Tarybinės milicijos sukūrimas Lietuvoje“, objektas – šlovinti okupacinio sovietinio režimo įvykdytus karo nusikaltimus Sovietų Sąjungos okupuotoje Lietuvoje.

Padėjo sovietinis bendražygis?

Teigiama, kad T. Birmontienei tapti kandidate padėjo jos ryšiai su buvusiu sovietiniu bendražygiu, kuris yra Nuolatinio arbitražo teismo narys, Sauliumi Katuoka (nuotraukoje sėdi viduryje – Alfa.lt).

„Lietuvoje kuo asmuo buvo lojalesnis okupaciniam režimui, tuo dabar tai tampa didesne vertybe“, – ironizuodamas T. Birmontienės nominavimu piktinosi Seimo narys Povilas Urbšys.

Amerikos lietuviai: Birmontienės disertacija – įžeidimas

Teisininkės disertaciją gerai išnagrinėjęs Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Daujotis naujienų portalui Alfa.lt priminė, kad „ši disertacija neturi nieko bendra su teise ir neturi jokios mokslinės vertės“.

„Ji nominuojama, nes, matyt, yra „geriausia“ specialistė. Šio klano atstovė. Iš ankstesnės profesinės veiklos žinoma pareigūnė su ana uniforma. Absurdas ir tiek“,– naujienų portalui Alfa.lt piktinosi prof. V. Daujotis.

Prieš keletą metų Jungtinių Valstijų Lietuvių bendruomenės taryba buvo kreipusis į Lietuvos mokslo tarybą su prašymu panaikinti T. Birmontienei mokslų daktarės laipsnį.

„Sunkiai suvokiama, kaip tekstai, kurie ne tik teisina, bet net ir šlovina nusikaltimus žmonijai, karo nusikaltimus ir genocido prieš lietuvių tautą organizatorius ir vykdytojus, gali civilizuotoje šalyje būti pripažįstami kaip mokslinis darbas“, – tada piktinosi Amerikos lietuvių lyderiai. Tačiau patrepsėjusi vietoje tuo metu Eugenijaus Butkaus vadovaujama Lietuvos mokslo taryba taip ir nepanaikino mokslų daktarės vardo.

Disertacijoje, nuo kurios T. Birmontienė neatsiribojo, rašoma: „Antitarybiniai elementai pirmaisiais pokario metais Lietuvoje užsiėmė politiniu banditizmu, buržuaziniai nacionalistai puldinėjo partinio-politinio aktyvo atstovus. Įnirtinga klasių kova pirmaisiais pokario metais pareikalavo didesnių pastangų. Milicininkai ir kitų teisėsaugos organų atstovai kovoje su ginkluotais nacionalistais negailėjo jėgų, sveikatos ir netgi savo gyvybių. Milicininkų kova su kontrrevoliucija tapo aktyvesnė, juos įjungus į Lietuvos SSR Valstybės saugumo ministerijos sistemą. Nors 1948 metų pradžioje ginkluotam nacionalistiniam pogrindžiui ir buvo suduotas rimtas smūgis, tačiau antitarybinės grupės tęsė savo antiliaudišką veiklą, kuri itin suaktyvėjo pradėjus kurti kolchozus. 1944 m. vasarą įkurti naikintojų batalionai nuo rudens pradėjo vadintis liaudies gynėjų būriais. Pagrindinis jų tikslas – savalaikis aktyvių antitarybinių veiksmų, kurios vykdė priešiški elementai, užtikrinimas“, – rašo galbūt būsima Tarptautinio baudžiamojo teismo Hagoje teisėja T. Birmontienė.

2014-05-08 11:01 Mindaugas Velička  Alfa.lt

Skaitykite daugiau: Karo nusikaltimus šlovinusi teisininkė siūloma į Tarptautinį baudžiamąjį teismą | Alfa.lt http://www.alfa.lt/straipsnis/16150162/karo-nusikaltimus-slovinusi-teisininke-siuloma-i-tarptautini-baudziamaji-teisma#.U2tq6qJceSo#ixzz317fyMFOR

Początek strony
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com