Gegužės 3 d. iš anksto neplanuotame LR Seimo posėdyje buvo paminėtos Gegužės 3-iosios Konstitucijos 227-osiosmetinės.

Posėdyje dalyvavo ir kalbėjo LR Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis,  Lenkijos Seimo vicemaršalka Beata Mazurek, Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Andrijus Parubijus ir kiti.

Prieš Seimo posėdžio pradžią Nepriklausomybės aikštėje mitingą surengė Lietuvos piliečiai, protestuojantys prieš Gegužės 3-iosios Konstitucijos minėjimą, nes ji numatė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės naikinimo pradžią bei nulėmė galutinį Lietuvos ir Lenkijos padalijimą.

***

Geranoriškas ir atviras kaimyninių valstybių bendradarbiavimas yra svarbi kiekvienos šalies nacionalinio saugumo sąlyga. Ir tai besąlygiškai galioja valstybėms – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės palikimo paveldėtojoms, taip pat ir Lenkijai. Tačiau naujos sandoros kūrimas remiantis pralaimėjimą lėmusiu istoriniu įvykiu, dėl kurio buvo prarastas valstybingumas ir įvyko visa serija beviltiškų bei tragiškų sukilimų, nesuteikia vilties, kad Gegužės 3-iosios Konstitucija galėtų būti tinkamas tam pagrindas.

Matyt, todėl Seimo posėdyje nenorėjo kalbėti nė vienas save gerbiantis istorikas, o skuba, kuria buvo sušauktas posėdis, turbūt lėmė tai, kad Lietuvos lenkų vardu kalbėjo baltarusių kilmės asmuo, kuris, be to, paskutiniu metu dar buvo įtrauktas į paskelbtą veikėjų, įtariamų bendradarbiavus su KGB, sąrašą.

Manome, kad dabar pats laikas pažvelgti į ne tokius tolimus įvykius ir įvertinti juos partneriško bendradarbiavimo ateityje požiūriu. „Peršokant“ per kelis šimtus metų į tolimą praeitį, mūsų nuomone, neįmanoma nei išspręsti, nei pamiršti, pavyzdžiui, XX a. tarpukario įvykių.

Nuotraukose: minėjimo dalyvių spaudos konferencija; piliečių mitingas prie LR Seimo.

Vaizdo filmas: minėjimo fragmentai