…Nie należy zapominać, że demokracja to jeszcze nie wolność. Demokracja to tylko równość. Dopiero liberalizm jest ­wolnością. Połączenie równości z wolnością ma wreszcie stwarzać ów ideał, który wszyscy pragniemy osiągnąć. Józef Mackiewicz. Zwycięstwo prowokacji, 1962

Trečią kartą Marijampolėje vyksiantis tarptautinis medinių pučiamųjų festivalis „Medynės“ jau šį spalį kviečia įvairių stilių muzikos gerbėjus į kamerinę kokybiškos ir profesionalios muzikos šventę. Nuo 2015-jų gyvuojančios „Medynės“ – vienintelis toks festivalis ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje, suburiantis į vieną vietą išskirtinai mediniais pučiamaisiais grojančius atlikėjus.

Šiemet didžiausias dėmesys skiriamas „medžio balsui“, siekiant atskleisti aerofonais atliekamos instrumentinės ir vokalinės muzikos įvairiapusiškumą ir lygiavertį jų santykį. Festivalio rengėjai skirtingose miesto erdvėse dovanoja keturis nepakartojamų pasaulio muzikos garsų vakarus.

Pirmasis šių metų festivalio koncertas spalio 6 dieną kviečia modernaus džiazo mylėtojus išgirsti netikėtu rakursu pristatomas stilingas džiazines ispanų ir čigonų dainų variacijas, kurias atliks Varšuvos ansamblis „Cup of Time“ – vienintelis įspūdingo „third-stream“ žanro reprezentantas Lenkijoje. Ansamblio „Cup of time“ programa pristato keturiolikos populiarių ispanų ir čigonų dainų ciklą, sudarytą iš Manuelio de Falla ispaniškų dainų rinkinio Siete Canciones Populares Espanolas ir čekų kompozitoriaus Antonino Dvoržako Čigoniškų dainų ciklo, op. 55. Šiame koncerte išgirsime ir fleitos virtuozą Ryszardą Borowskį, ir žymią Lenkijos dainininkę (sopraną) – Liucją Czarnecką, ne tik prestižinėse koncertų salėse atliekančią klasikinę ir alternatyvaus žanro muziką, bet ir nuolat bendradarbiaujančią su garsiuoju St. I. Witkiewičiaus teatru.

Spalio 15 dieną klausytojus džiugins ir originalaus džiazinio prieskonio festivaliui suteiks tarptautinis saksofono meistro Kęstučio Vaiginio ir Alex Correa projektas (Lietuva – Brazilija). Kęstutis Vaiginis – puikiai žinomas kaip kompozitorius, prodiuseris, įvairių išskirtinių projektų autorius ir lyderis. Jo muzikoje jaučiami latin, be-bop, modern post - bop, afro muzikos stiliai. Išskirtinėmis originaliomis improvizacijomis ir profesionalumu išsiskiriantis, jis kaip kviestinis svečias, jau yra aplankęs kone visas pasaulio šalis. A. Correa – žymus brazilų pianistas ir kompozitorius, daugelio muzikos projektų iniciatorius, šiuo metu gyvenantis Europoje ir bendradarbiaujantis su garsiausiais pasaulio džiazo muzikantais. Šiame jungtiniame projekte taip pat dalyvauja brazilai – bosistas Felipe Brisola ir būgnininkas Rodrigo Digão Braz.

Spalio 19 dieną muzikos gurmanams skirta tarptautinių festivalių laureato Šv. Kristupo medinių pučiamųjų instrumentų kvinteto programa, pateiksianti šiuolaikinių ir virtuoziškai atliekamų ypač sudėtingų kompozicijų paletę. Penkis Lietuvos ir tarptautinių konkursų laureatus vienijantis Šv. Kristupo kvintetas (įkurtas 2003 m.) savo repertuare didžiausią dėmesį skiria šiuolaikinėms kompozicijoms, nors atlieka ir nemažai senesnių epochų įvairių stilių kūrinių. 2007 m. kolektyvas užėmė pirmąją vietą Marselyje (Prancūzijoje) vykusiame tarptautiniame kvintetų konkurse, o 2008 m. Osakoje (Japonijoje) kamerinės muzikos konkurse ir festivalyje buvo ketvirtas tarp 230 įvairių pasaulio šalių kolektyvų.

Baroko ir klasikinės muzikos klausytojams lapkričio 3 dieną siūloma speciali jungtinė lietuvių ir lenkų ansamblio Reversio LDK programa „Corona Aurea“, atkurianti ne vieną pamirštą Abiejų Tautų Respublikos muzikos istorijos puslapį. Ansamblio muzikantai atgaivina senosios Europos muzikinį pasaulį, perteiktą instrumentiniuose anonimų ir žinomų autorių, dirbusių ar rezidavusių Zigmanto Vazos dvare – Marcino Mielczewskio, Tarquinio Merulos, Adamo Jarzębskio – kūriniuose. Reversio renkasi netikėtas muzikines formas, į savo repertuarą įjungdami originalų lietuvišką instrumentą birbynę ir netgi ožragį, įvairiais atspalviais jų tembrus derindami su ankstyvojo baroko laikų muzika.

Festivalio organizatorius Darius Klišys

 

Początek strony
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com