…Henryk Sienkiewicz był pisarzem dla dzieci, które na zawsze zostają w nas i którymi my na zawsze zostajemy gdzieś w głębi naszych serc i w mrokach podświadomości. Stefan Żeromski był pisarzem dla młodzieży. Józef Mackiewicz jest pisarzem dla dorosłych, dla ludzi w wieku męskim, wieku klęski.
Marian Hemar. Tydzień Polski, 1966

Kovo 2 d. Lietuvos mokslų akademijoje per Lietuvių kalbos dienų minėjimą, tradiciškai rengiamas tarp vasario 16 d. ir kovo 11 d., buvo įteikti Valstybinės lietuvių kalbos apdovanojimai, skiriami už lietuvių kalbos puoselėjimą.

Prof. dr. Valentina Dagienė,  dr. Gintautas Grigas ir dr. Tatjana Jevsikova iš Vilniaus universiteto buvo apdovanoti už kompiuterijos terminologijos kūrimą lietuvių kalba; Aldona Kaluinienė – už mokslinių tekstų redagavimą, Vytautė Šmaižytė – už ilgametį dalyvavimą rengiant ir remiant Nacionalinio diktanto konkursą.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos apdovanojimo laureatai gavo simbolinę skulptūrėlę „Sraigė“, sukurtą Roko Dovydėno.

***

Žvelgiant į apdovanojimus, minėjimus ir kitus renginius, kuriuos Komisija organizuoja valstybės aukšto lygio įstaigose, į akis krinta tai, kad ši institucija per daugiau kaip dvidešimt savo veiklos metų nesiėmė ir neinicijavo jokių veiksmų, skirtų populiarinti, skleisti lietuvių kalbą ir mokyti jos aplink Vilnių, už sostinės vartų, Vilniaus ir ypač Šalčininkų rajonuose, kurių gyventojai bendraudami su valdžia vis dar vartoja rusų ir baltarusių kalbas.

Matyt, kalbos apie tai, kad šie gyventojai ir toliau žiūri Rusijos bei Baltarusijos televiziją, teikia didesnius dividendus įvairiems politikams bei kitiems veikėjams ir geriau pateisina poreikį išlaikyti didelį Komisijos aparatą, negu darbas didinant suaugusiųjų valstybinės kalbos mokėjimo lygį.

Ir tai, mūsų nuomone, yra dar vienas tipiškas šiuolaikinio simbolizmo pavyzdys institucijos, išlaikomos iš piliečių mokesčių, veikloje.

Nuotraukoje: laureatai.

Video filmas: renginio fragmentai.

 

 

Początek strony
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com